Реконструкція хлораторної ГУ №3 ДКП "Сергорводоканала" (діоксид хлору)

Березень 2009

Проектом передбачене використання 2-х установок по виробництву діоксиду хлору фірми Wallace & Tiernan (одна резервна) продуктивністю 5,0 кг діоксиду хлору за годину. Установка діоксида хлору працює в автоматичному режимі і виробляється розчин діоксида хлору 2 % (20 г/л Clo2), при з'єднанні концентрованої соляної кислоти і концентрованого хлорита натрію з водою.
 

Відразу після виробництва діоксид хлору розбавляється до безпечної концентрації 0,2 % і подається проміжні ємності, потім насосами-дозаторами в хлоропроводи (водопроводи розчину діоксида хлору) і далі в місця введення в оброблювану воду. Дозування може бути встановлена як вручну (внутрішнє керування) так і автоматично контролерами по сигналу витратомірів.
 

 
Два реагенти, хлорит натрію Naclo2  і соляна кислота Hcl зберігаються в робочих ємностях обсягом 100 л кожна. Реагенти в робочих ємностях автоматично поповнюються в міру їх використання з 5-ти кубових ємностей проміжного зберігання реагентів, розташованих у сусідніх витратних складах зберігання соляної кислоти і хлориту натрію.

У проекті передбачений контроль концентрації диоксида хлору у воді. Первинні прилади для контролю над концентрацією диоксида хлору в питній воді працюють у безперервному режимі, пропускаючи воду на протоку і подаючи вимірювані параметри в центральний диспетчерський пункт і відображаються на моніторі. Система диспетчеризації повністю забезпечує контроль над технологічними параметрами роботи хлораторної станції.